Alpaka

Alpaka - opis

Alpaka, Vicugna pacos
Występuje w środkowych i południowych Andach.
Żywi się trawą, ziołami, roślinami poduszkowymi, krzewami.
Masa ciała to od pięćdziesięciu do osiemdziesięciu kilogramów.
Alpaki pochodzą z Ameryki Południowej, zamieszkują góry od wysokości trzech tysięcy pięciuset do pięciu tysięcy metrów nad poziomem morza. Wśród alpak wyróżniamy dwie rasy: suri oraz huacaya. Hodowane są głównie dla wełny, która jest bardzo delikatna, ciepła i zdrowa. Dlatego produkuje się z niej między innymi hipoalergiczne kołdry, koce czy wysokiej jakości odzież. Prosimy pamiętać, że alpaki nie lubią głaskania po głowie, ponieważ posiadają w tym miejscu wrażliwe gruczoły zapachowe. Nie przestrzegając tych zasad najpewniej zostaniemy opluci. Dotykać można ostrożnie szyi i tułowia.