Gęś Tybetańska

Gęś Tybetańska - opis

Gęś tybetańska, Anser indicus
Występuje w środkowej Azji.
Żywi się zielonymi częściami roślin, ziarnami zbóż, bulwami, nasionami i owadami.
Masa ciała od 1,8 do 3,2 kilograma.
Nazywana jest również gęsią indyjską, wielkością dorównuje gęsi zbożowej. Widywana jest w Tybecie nawet na wysokości 5600 metrów nad poziomem morza. W czasie wędrówek dwa razy do roku przelatuje przez Himalaje na wysokości około 10000 metrów, czyli na wysokości lotów samolotów pasażerskich. Obserwowano również stada przelatujące nad najwyższą górą świata – Mount Everestem. Na takiej wysokości stężenie tlenu jest o połowę mniejsze niż na poziomie morza, temperatura spada nawet poniżej -50 stopni Celsjusza, a prędkość przelotu gęsi wynosi około 80 kilometrów na godzinę.