Owca olkuska

Owca olkuska - opis

Owca olkuska, Ovis aries
Występuje w Polsce.
Żywi się trawą, sianem, owsem.
Masa ciała to około czterdzieści kilogramów u samicy i czterdzieści pięć kilogramów u samca.
To jedna z rodzimych ras owiec, występująca regionalnie, wyhodowana została w okolicach Olkusza. Niewątpliwie cechą wyróżniającą owce olkuskie jest ich wysoka plenność, wynosząca średnio dwieście procent, najczęściej bliźniaki i trojaczki, a rekorodowo nawet siedmioraczki. W dwa tysiące drugim roku, jako pierwsza i jedyna rodzima rasa owiec, została wyeksportowana za granicę do Czech i na Słowację. Zainteresowanie hodowców z zagranicy owcą olkuską jest najlepszym potwierdzeniem wyjątkowych wartości cech użytkowych tej rasy owiec, w tym produkcji jagnięciny. Owca okluska to bardzo łagodna rasa polecana również do gospodarstw agroturystycznych.