Owca wrzosówka

Owca wrzosówka - opis

Owca wrzosówka, Ovis aries
Występuje w Polsce.
Żywi się trawą, sianem, owsem.
Masa ciała to od trzydziestu pięciu do czterdziestu dwóch kilogramów u samicy i od czterdziestu pięciu do pięćdziesięciu pięciu kilogramów u samców.
Owca wrzosówka jest jedną z najstarszych polskich ras owiec, której początki sięgają osiemnastego wieku. W latach pięćdziesiątych pogłowie ich zaczęło drastycznie spadać, ze względu na zainteresowanie rasami bardziej wydajnymi. Wrzosówki to owce dość drobne, odporne na choroby, o dwóch kolorach wełny: siwej i czarnej. Młode osobniki są czarne i z czasem jaśnieją, gdyż sierść puchowa zaczyna przerastać czarną okrywę. Hodowla wrzosówki sprawdza się obecnie w agroturystyce, ze względu na jej estetykę oraz towarzyskość. Z powodzeniem również zastępują kosiarki, utrzymując tereny zielone przed zakrzaczeniem.