Kuc szetlandzki

Kuc szetlandzki - opis

Kuc szetlandzki, Equus caballus
Występuje na Wyspach Szetlandzkich.
Żywi się trawą, owsem, kukurydzą, pszenicą, koniczyną, sianem.
Masa ciała to średnio dwieście dwadzieścia kilogramów.
Są to niewysokie koniki mierzące do stu siedmiu centymetrów wzrostu w kłębie, które zamieszkują Wyspy Szetlandzkie, tereny położone na północ od Wielkiej Brytanii. Niegdyś wykorzystywane były w kopalniach, transporcie i w pracach na roli. Wypas ich od wieków odbywa się cały rok na dworze, bez stajni. Dzięki temu są bardzo silne, wytrzymałe, odporne na choroby i długowieczne. Wyróżniają się cierpliwym, spokojnym i łagodnym charakterem. Wiele światowej sławy gwiazd w jeździectwie zaczynało swoją naukę od tych właśnie koni.