Śnieżyca Cesarska

Śnieżyca Cesarska - opis

Śnieżyca cesarska, Anser canagicus
Występuje na Alasce i północno-wschodniej Syberii, zimuje na Wyspach Aleuckich i na wybrzeżach Oceanu Spokojnego.
Żywi się roślinnością wodną, trawą, jagodami, mięczakami i skorupiakami.
Masa ciała to około trzy kilogramy.
Śnieżyce cesarskie gniazdują na Alasce i północno-wschodniej Syberii (wybrzeże Morza Beringa). Są one pozbawione dymorfizmu płciowego, co oznacza, że między samcem a samicą nie występują różnice w wyglądzie. Ze względu na pochodzenie należą do odpornych ptaków, dlatego bardzo dobrze znoszą warunki zimowe panujące w Polsce. Łączą się w pary na całe życie. W lipcu przechodzą okres pierzenia, czyli wymiany piór na nowe i przez pewien czas nie potrafią latać. Jest to dla nich najbardziej niebezpieczny okres, wówczas często padają ofiarą Eskimosów.