Gęgawa

Gęgawa - opis

Gęgawa, Anser anser
Występuje w Eurazji, zimuje w basenie Morza Śródziemnego oraz w południowej i środkowej Azji.
Żywi się roślinnością (nasiona, kłącza, pędy, korzenie).
Masa ciała waha się od dwóch i pół do czterech kilogramów.
Gęgawa jest przodkiem gęsi domowej. Są to bardzo rodzinne ptaki, które rozpoznają się wzajemnie w stadach oraz łączą się w pary na całe życie. W przypadku straty partnera przechodzą okres żałoby i musi minąć sporo czasu, zanim wejdą w kolejny związek, a czasem już na stałe pozostają samotne. Samiec i samica ubarwione są identycznie i są tych samych rozmiarów.