Kura zielononóżka

Kura zielononóżka - etykieta gatunkowa

Kura zielononóżka kuropatwiana
łac. Gallus gallus domesticus, Linnaeus, 1758
rasa rodzima

Jest to polska ogólnoużytkowa rasa kur, która została wyhodowana na przełomie XIX i XX w. Nazwa pochodzi od oliwkowego koloru nóg tych ptaków. Charakteryzują się przede wszystkim dużą nieśnością (150–180 jaj rocznie) i smacznym mięsem przy niewielkich wymaganiach pokarmowych oraz przy dużej samodzielności w wyszukiwaniu pokarmu. Kury te są wyjątkowo odporne na choroby i niskie temperatury. Wielką zaletą jaj znoszonych przez zielononóżki są wysokie wartości odżywcze oraz o 30% niższa zawartość cholesterolu w porównaniu do jaj kur innych ras.

samiec
Długość ciała: 62 cm
Rozpiętość skrzydeł: 88 cm
Masa ciała: 2,2–2,7 kg

samica
Długość ciała: 54 cm
Rozpiętość skrzydeł: 72 cm
Masa ciała: 1,8–2,3 kg