Koza Sandomierska

Koza sandomierska - etykieta gatunkowa

Koza sandomierska

łac. Capra hircus, Linnaeus, 1758
rasa rodzima
Koza sandomierska jest jedną z trzech polskich ras kóz, obok karpackiej i kazimierzowskiej. Powstała wraz początkiem chasydyzmu w Polsce, na przełomie XIX i XX w. w dorzeczu Wisły i Sanu. Wypasana była w Puszczy Sandomierskiej. Niestety, była już bliska całkowitego wymarcia. Od 2016 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie są prowadzone prace odtwarzające tę rasę. Niewątpliwym plusem kozy sandomierskiej są walory smakowe mleka, gdzie charakterystyczny kozi zapach jest niewyczuwalny.

samiec
Wysokość w kłębie: 70–75 cm
Masa ciała: ok. 65 kg


samica
Długość ciąży: 140-156 dni
Wysokość w kłębie: 64–68 cm
Masa ciała: ok. 60 kg