POBIERZ ETYKIETĘ GATUNKOWĄ – PLIK PDF (rozmiar 6.4 MB)
Owca olkuska
łac. Ovis aries, Linnaeus, 1758
rasa rodzima
To jedna z rodzimych ras owiec, występująca regionalnie. Wyhodowana została w okolicach Olkusza. Cechą wyróżniającą owce olkuskie jest niewątpliwie ich wysoka plenność, wynosząca średnio 200%; najczęściej bliźniaki i trojaczki, a rekordowo nawet siedmioraczki. W 2002 r., jako pierwsza i jedyna rodzima rasa owiec, została wyeksportowana za granicę: do Czech i na Słowację. Zainteresowanie hodowców z zagranicy owcą olkuską jest najlepszym potwierdzeniem wyjątkowych wartości użytkowych tej rasy; także do produkcji jagnięciny. Owca olkuska to bardzo łagodna rasa, polecana również do gospodarstw agroturystycznych.
samiec / samica
Wysokość w kłębie: 70–72 cm
Masa ciała: ok. 45 kg
samica
Długość ciąży: 142–156 dni
Masa ciała: ok. 40 kg