POBIERZ ETYKIETĘ GATUNKOWĄ – PLIK JPG (rozmiar 565 KB)
Koza karłowata
łac. Capra hircus, Linnaeus, 1758
Kozy karłowate, zwane również miniaturowymi, pochodzą z Azji, gdzie zostały udomowione około 10 tys. lat temu. Jest to rasa wszechstronnie użytkowa z przeznaczeniem na mleko i mięso. Jej cechy charakterystyczne to wytrzymałość i odporność na zmienne warunki klimatyczne. Dawniej wysuszone odchody kóz były używane jako materiał opałowy. Ze względu na bardzo łagodny temperament oraz łatwą hodowlę coraz częściej spotyka się je w gospodarstwach agroturystycznych i w chowie amatorskim. To właśnie koza, przez swoją ciekawość, odkryła krzak dziko rosnącego kawowca na pastwiskach w starożytnej Etiopii.
samiec / samica
Wysokość w kłębie: 40–50 cm
Masa ciała: ok. 25 kg
samica
Długość ciąży: 140-156 dni