Koza karpacka

Koza karpacka - etykieta gatunkowa

Koza karpacka
łac. Capra hircus hircus, Linnaeus, 1758
rasa rodzima

Jedna z trzech polskich ras kóz, wszechstronnie użytkowa. W 2005 r. odnaleziono ostatnie dwa go-spodarstwa, w których hodowano kozy karpackie. Dzięki staraniom Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki Państwowej Instytutu Badawczego w Odrzechowej i Ogrodu Zoologicznego we Wrocławiu w 2012 r. liczba matek wzrosła do 40 szt.
Mleko kozie uchodzi za bardzo zdrowe; podaje się je dzieciom, używane jest również jako lek przy chorobach płuc. W okresie wojennym kozy ratowały ludzi przed śmiercią z niedożywienia. Przy skromnym, niewybrednym posiłku koza daje około jednego litra tłustego i pożywnego mleka dziennie.

samiec
Wysokość w kłębie: 55–60 cm
Masa ciała: 45–50 kg

samica
Długość ciąży: 140-156 dni
Wysokość w kłębie: 45–55 cm
Masa ciała: 40–45 kg