Kura serama

Kura serama - opis

Kura serama, Gallus gallus domesticus
Występuje na Półwyspie Malajskim.
Żywi się koniczyną, pokrzywą, marchwią, ziarnami zbóż, otrębami pszennymi i owsianymi.
Masa ciała to maksymalnie pół kilograma.
Jest to najmniejsza rasa kur występujących na świecie, pochodząca z Półwyspu Malajskiego. Uroku dodaje jej szczególna osobowość, ale również to, że jest bardzo ufna i przyjazna w stosunku do ludzi oraz daje się łatwo oswajać. Rasa ta została sprowadzona do Ameryki Północnej dopiero w dwa tysiące pierwszym roku, następnie przez Holandię trafiła do kolejnych krajów europejskich. W Stanach Zjednoczonych kura serama jest obecnie jednym z najbardziej popularnych zwierząt domowych. Ciekawostką są również zawody w śpiewie kogutów, które odbywają się w Tajlandii.